Az inverteres szabályozást legegyszerűbben az autó gázpedáljához lehetne hasonlítani. Ha gyorsabban akarok menni jobban nyomom, ha lassabban kevésbé nyomom a gázpedált.
Az inverteres klímaberendezésnél nincs, a szokásos 15-20 Amperes indítási áramlökés-lassú felfutással indul- ezért a régi és a panellakások viszonylag gyenge villamos hálózata is képes a készülék kiszolgálására ezért nincs szükség a költséges átkábelezésre illetve a nem túl esztétikus hosszabbító használatra a lakáson keresztül.
 
 
Az invertertechnológiával működő klímaberendezés mindig csak annyi villamos energiát vesz fel a hálózatból amennyi a felmelegedés leküzdéséhez szükséges, ezért a villamos energia megtakarítás akár 40% is lehet.
Ha felmelegedett lakásába érkezik haza az inverter képes lényegesen nagyobb teljesítmény leadására késztetni a berendezést-kb.125%-ra túlpörgeti- ezért gyorsabban képes lehűteni a felmelegedett lakást, mint egy on/off os klíma berendezés.
Az alacsonyabb terheléssel való üzemelés következtében mérséklődik a klímaberendezések használatakor jelentkező levegőkiszáradás –effektus, ezért légzőszervi megbetegedésben szenvedők részére jelentős könnyebbséget jelent a páradúsabb levegő. Ezen kívül-a relatív magas elpárolgási hőmérséklet miatt sokkal kevesebb energia fordítódik a nedvesség kicsapatására. Javítja az érezhető teljesítmény-relatív teljesítmény hányadosát. Nem utolsó sorban a lecsökkent cseppvíz kiválasztás miatt jelentősen csökken a beltéri egységben és a cseppvízcsőben a gombásodás veszélye (Legionella kockázat).
 
energy-efficiency.jpg
 
Felépítéséből adódóan, ha a helységhőmérséklet közelít a beállított értékhez, a készülék elkezdi csökkenteni a leadott (ezáltal a felvett) teljesítményét, a hőmérsékletcsökkenés lelassul ebből adódóana helységben a hőmérséklet közel állandó értéken marad, - pontos teljesítményszámítás esetén, haa beáramló hőmennyiséggel egyensúlyt tart a gép teljesítményével- megszűnik a ki-bekapcsolós gépekre jellemző nagy hőmérsékletingadozás.
A folyamatosan alacsony teljesítménnyel való üzemeltetés sokkal kevésbé veszi igénybe a készülékmozgó-kopó alkatrészeit, mint az állandó ki-bekapcsolás (on/off klímák) ezért az inverteres klímaberendezés várható élettartama sokkal hosszabb a hagyományos készülékeknél.

 

Inverteres klímák előnyei az On/off klímákkal szemben röviden:

  • régi és panellakások viszonylag gyenge villamos hálózata is képes a készülék                  kiszolgálására
  • stabilabb, kiegyensúlyozottabb hőmérsékletet képesek tartani
  • sokkal csendesebbek
  • villamos energia megtakarítás akár 40% is lehet az On/off berendezésekhez képest
  • gyorsabban képes lehűteni a felmelegedett helységet 
  • páradúsabb levegőt képes előállítani, ezáltal kedvez a megbetegedésben        szenvedőknek
  • alacsonyabb gombásodási esély
  • klíma kompresszor nincs akkora terhelésnek kitéve,tehát a várható élettartamuk is   hosszabb