Gyakran feltett kérdések klímával kapcsolatban

Ügyfélszolgálat: +36 1 666-70-01 1131 Bp, Reitter Ferenc u. 132/c
Szerviz: +36 1 666-70-30

Klímaáruház

"20 év, több mint 150 000 eladott klíma"
Panasonic
Nord
Hitachi
Midea
Samsung
Toshiba
C&H
LG
Daikin

Klíma kereső TIPP: Hogyan válasszak klímaberendezést?

1. Válasszon helyiséget! *
* Több helyiség is hozzáadható!
2. Adjon meg paramétereket!
Adjon hozzá helyisége(ke)t, majd használja a Keresés indítása gombot! Az ajánlott klímaberendezés típusát nem a szoba típusa, hanem annak paraméterei határozzák meg.
3. Listázza ki a találatokat!
Adjon hozzá helyiséget...

Gyakran feltett kérdések

LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

Mi az a Split klíma?

A split, vagyis osztott rendszerű klímaberendezés 2 részből áll: Kültéri és beltéri egységből. A kültéri egység tartalmazza a kompresszort, mely a hideg levegő előállításáért felelős, a beltéri egység pedig ennek belső légtérbe juttatásáért felelős. 

Hova tegyem a kültéri egységet?

A kültéri egységet a ház homlokzatára, vagy ha ez nem megoldható, a következő helyekre lehet elhelyezni:

 1. padlás
 2. erkély
 3. körfolyosó
 4. lifthof

Hol helyezzem el a beltéri egységet?

A beltéri egységet érdemes úgy elhelyezni, hogy az a lehető legnagyobb komfortérzetet nyújtsa és minél közelebb legyen a kültéri egységhez. A felszereléskor fontos figyelmbe venni, hogy amennyiben a készülék beltéri betápos, gondoskodni tudjunk a megfelelő áramellátásról. 

Mi az az oldalfali klímaberendezés?

Az oldalfali klímaberendezés a lakossági klimatizálásban legelterjedtebb megoldás. A készülék beltéri egységét a falon kell elhelyezni, lehetőleg minél magasabban (ésszerű határokon belül).

1 kültéri egységhez csak 1 beltéri egységet csatlakoztathatok?

Egy mono split klímaberendezés 1 kültéri és 1 beltéri egységből áll. Léteznek azonban MULTI rendszerek, melyek több beltéri egység csatlakoztatását is lehetővé teszik. Ez nagyon praktikus tud lenni, ha több szobát is hűteni akarunk, de nincs elég hely 2 kültéri egység számára, vagy csak szimplán nem szeretnénk több kültérivel elrondítani a házunk homlokzatát.

Milyen teljesítményű klímaberendezést válasszak?

 1. A megfelelő teljesítmény kiválasztása több tényezőtől is függ:
 2. helyiség mérete
 3. helyiség fekvése (É-D K-NY)
 4. helyiség belmagassága
 5. szigetelés

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb kereslet a 2,5 illetve 3,5 kW teljesítményű berendezésekre van.Előbbit maximum 35, utóbbit pedig 45m2 ig tekinthejük biztos megoldásnak. Amennyiben azonban a hűtendő szoba mérete pl. 20m2 , de ny-i fekvésű és több mint 2,5m a belmagasság, érdemes lehet a nagyobb, 3,5 kW teljesítmény mellett dönteni.

Hogyan válasszak klímaberendezést?

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása alapos utánajárást igényel. Először meg kell győződnünk róla, hogy a kültéri egységet el tudjuk helyezni a ház homlokzatán, majd ettől függően a beltéri egységnek is megfelelő helyet kell találnunk. Ha ezeken túlvagyunk jöhet a teljesítmény, majd az egyedi igények szerint a konkrét típus kiválasztása:

 1. kültéri egységnek megfelelő hely
 2. beltéri egységnek megfelő hely
 3. teljesítmény kiválasztása
 4. gyártó
 5. extrák

Mire érdemes figyelni klímaberendezés választásakor?

Amennyiben sikerült megfelelő helyet találnunk a kültéri és beltéri egységnek, mindenképpen húznunk kell egy határt, hogy anyagilag meddig mehetünk el. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő garanciális háttér, tehát első körben annak járjunk utána, hogy a készülék hivatalos forrásból származik-e. Amennyiben erről meggyőződtünk, nézzük meg, hogy mennyire halk a készülék, ugyanis ez a tényező befolyásolja leginkább komfortérzetünket. Az egyéb extrák, mint pl. a wifi, extra keskeny kivitel, levegőtisztító funkciók mind pénztárcafüggőek. Elmondható, hogy szereléssel együtt 200e Ft-ból már nagyon jó minőségű berendezéseket lehet kihozni.

 Nincs kellően hűvös a helyiségben, miért ?

 1. Ellenőrizze, hogy a klímaberendezés nincs-e kitéve direkt napsugárzásnak az ablakon keresztül. Ha igen akkor tolja távolabb (mobil klíma esetén) az ablaktól, de ha lehet akkor húzza el az ablak előtt a függönyt vagy engedje le a redőnyt így hamarabb lehűl a levegő a kívánt hőfokra.
 2. Ellenőrizze, hogy az ajtó illetve az ablak zárva van. Soha ne legyen nyitva az ajtó vagy az ablak légkondicionált helyiségben.
 3. Ellenőrizze, hogy a gége cső (mobil klíma esetén) nincs-e megtörve, vagy esetleg nem csúszott-e ki az üvegen lévő hüvelyből vagy faláttörésből.
 4. Ellenőrizze, hogy nincs-e esetleg valamilyen tárgy vagy a függöny a légkondicionáló elé téve, húzva. Működés közben ne húzza a függönyt a berendezés elé
 5. Ellenőrizze, a légszűrők tisztaságát, ha elpiszkolódtak akkor tisztítsa meg szappanos vízzel. A pollen szűrőket soha ne tisztítsa. A pollen szűrőket csak cserélni lehet.

Túl hideg van a helyiségben, miért ?

 1. Ellenőrizze, hogy a termosztát nincs-e nagyon hidegre állítva.
 2. Ellenőrizze, a levegő kifúvását. Állítsa be a kífúvási irányt úgy, hogy az direktbe ne érje Önt.

Egyszer túl hideg van máskor meg túl meleg, miért?

 1. Használja az idő kapcsolót és a termosztátot a kezelési útmutató alapján. Ne tegye a termosztátot  maximális hűtésre, próbálja meg megtalálni a helyes beállítást.
 2. Próbáljon megegyezni kollegáival, családtagjaival és amennyire lehet mindenki számára megfelelően állítsák be a termosztátot, így elérve a kívánt hőfokot és elkerülve azt, hogy valaki mindig eltekerje azt

Szeretném tudni, hogy mi az a hőmérséklet ami a nyári kánikulában szükséges a jó komfort érzethez

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetett amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-l alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom és 0,2 m/s levegő mozgás az ami megfelelő komfort érzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket akkor rosszul lét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

Mi a különbség az ablakklíma és a split klíma között és egyátalán mi az, hogy split ?

A split azt jelenti, hogy osztott. Ami annyit takar, hogy a klímaberendezés két részre van osztva . Az ablak és a split klíma között tehát az a legnagyobb különbség, hogy míg az ablakklíma egy kompakt egység addig a split klíma ketté van osztva.

Mit jelent az hogy kW/h, BTU/h ?

Mértékegységek amelyben a hűtési/ fűtési teljesítményeket adják meg. A föld különböző területein más és más mértékegységet használnak, de a hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU a BRITSH THERMAL UNIT, angol hőegység rövidítésből ered és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU azaz energia amely képes 1 font vízet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Azonban Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk az átváltást pedig a következők szerint végezzük; 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h az pedig 0,293 W.

Mi azaz EER ami sokszor olvasható a klímakészülékek jellemzésekor ?

Az EER az angol Energy Efficiency Ratio rövidítése. Magyarországon hűtési jóságfoknak nevezzük. Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva) adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi. Az EER a hűtőteljesítmény (BTU/h) és az elektromos felvétel hányadosa (W). Megegyező hűtőteljesítményű és energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak.

Hogyan működik a klímaberendezés?

A légkondicionáló berendezés az épület belső tereiből a külső térbe jutatja a meleget. A hűtőközeg, amely a rendszerben mozog, elnyeli a helyiségben feleslegessé vált hőt, ami egy zárt rendszeren belül a kültéri hőcserélőbe jut. A kültéri egységben lévő ventilátor a levegőt ezen a hőcserélőn keresztül fújja, így a hőcserélőben lévő hűtőközeg hőjét a külső levegő felveszi. Mivel a belső terekből a hőt elvontuk ezért ezek a terek lehűlnek.

Milyen hosszú az élettartama egy klímaberendezésnek?

Az élettartama az 1 hónap és a 20 év között változhat attól függően, hogy milyen márkájú berendezést vásárolunk.
Az élettartam hossza továbbá függ a használattól és attól, hogy a készülék milyen rendszerességgel volt szervizelve. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan berendezés, amely lakossági felhasználásban üzemel, megfelelő minőségű, rendszeres karbantartás mellett akár 15-20 évet is képes gond nélkül működni. 
A jelenleg megvásárolható berendezések minősége változó. A piacon nagyon sok a „noname” márka. Egy néhányuk minőségére a gyatra jelző használata is túl kedvező lenne. Az ilyen berendezéseket az alacsony árukról és az ezzel párban járó rövid garanciális időről lehet felismerni. Amennyiben hosszú távra kíván berendezést vásárolni mielőtt dönt kérje ki szakember véleményét a megvásárolni kívánt berendezéssel kapcsolatban.   

Mit kell tennem ahhoz, hogy biztos legyek benne, hogy a készülékem gond nélkül fog működni ezen a nyáron?

A legfontosabb dolog, hogy a hűtési szezon kezdete előtt ellenőriztesse a készülékét szakemberrel. Fontos továbbá az, hogy a légszűrőket tartsa tisztán, a kültéri egységet pedig tisztítsa meg a falevelektől és az egyéb szennyeződésektől. Ha a légkondicionáló berendezésem nem hűt megfelelően, akkor mik lehetnek azok a problémák, amik ezt elő idézhetik? Ez lehet egy egyszerű dolog is például olyan, amely egy biztosíték cseréjével megoldható. Ellenőrizze le a készülékhez tartozó kismegszakítót, de a problémát előidézheti a távvezérlő rossz beállítása is. Ha nem elektromos problémával állunk szemben, akkor lehetséges, hogy a rendszerben a hűtőközeg mennyisége nem elegendő, ilyenkor a rendszer működik, de a hűtés nem megfelelő. Ezt a problémát zöldkártyával rendelkező klímaszerelő tudja orvosolni, úgyhogy a szivárgás lehetséges helyét megkeresi kijavítja, majd a rendszert feltölti a megfelelő mennyiségű hűtőközeggel. Amennyiben a készülékkel valami súlyos probléma van, mondjuk a kompresszorral, akkor nem üzemszerű zajokat lehet hallani a berendezésből, ez azt jelenti, hogy valamelyik mechanikai részegység működése nem megfelelő. 

Házilag megtudom javítani a saját klímaberendezésemet?

NEM! Manapság a készülékek bonyolultsága illetve a törvényi szabályozások szinte valamennyi hiba előfordulása esetén szakember munkáját igénylik illetve írják elő. A Magyarország által is aláírt Nemzetközi egyezmények és természetesen az Európai Uniós szabályozások szerint hűtőkört csak az arra a megfelelő jogosítványokkal rendelkező személyek szervizelhetnek, ezért a probléma első jele esetén azonnal hívjon szakembert. Ha nem így tesz, akkor garanciális időn belül a készülékre a garancia megszűnik!

Honnan tudom, hogy eljött az idő, hogy a klímaberendezésemet lecseréljem?

Amikor a rendszer egyre gyakrabban meghibásodik és a javítása nem oldható meg takarékosan vagy ha a fő alkatrészek, ilyen például a kompresszor, nem szokványos hang jelenség mellett indulnak el és üzemelnek akkor a rendszere megérett arra, hogy a szakszerviz tüzetesen átnézze. Mielőtt fő alkatrészt cseréltetne kérjen ajánlatot több szakszerviztől is, így össze tudja hasonlítani az árakat. A főalkatrészek cseréje olcsóbb, mint az egész rendszer cseréje, viszont egy új rendszer jobb hatékonysággal és alacsonyabb üzemeltetési költség mellett hosszútávra megoldhatja problémáját. Új rendszer választása esetén figyeljen a garanciális időkre a  hosszú garancia egyben azt is jelenti, hogy a gyártó vagy a forgalmazó megbízik a berendezésben ami berendezés hosszú hibátlan működését jelenti a garanciális időn túl is!  

Melyik azaz időpont ami a legalkalmasabb egy klímaberendezés vásárlására?

Egyértelműen szezonon kívül. Klíma szezon a májustól szeptember elejéig terjedő időszak. Szezonon kívül a szakcégek több időt tudnak az Önnek legmegfelelőbb rendszer kiválasztásával tölteni. Illetve ilyenkor a szakcégek, mivel nincsen annyi munkájuk, kedvezőbb árakat tudnak adni a rendszer telepítésére is.  

Hogyan és kitől vásároljak klímaberendezést?

Kérdezze meg barátait szomszédait, hogy az Ő általuk használt rendszer milyen minőségű, meg vannak-e elégedve vele, mennyibe került, milyen régen használják. Ezután érdeklődjön az Önnek megfelelő márkáról és típusról az Önhöz legközelebb lévő szakszerviznél. A Klíma Áruház országos viszonteladói hálózattal rendelkezik, kollegáink telefonon megmondják Önnek az Önhöz legközelebb eső szakszerviz partnerünk elérhetőségét. A szakszervizeket hívja ki otthonába, ahol az Önnek legmegfelelőbb megoldásra javaslatokat fognak tenni.  

Melyik az a legjobb típusú rendszer amivel a belső terek komfortját tökéletesen biztosíthatom magamnak?

Ez nagyon sok mindentől függ, a ház vagy lakás elhelyezkedésétől, berendezésétől, a család méretétől, a belső terek hőterhelésétől. A legjobban a komfortot egy olyan rendszerrel lehet biztosítani ami hűt, fűt lehetőség szerint párásít valamint a légtisztítási funkciója megfelelően hatékony. Ezekkel a tulajdoságokkal rendelkező rendszerek nem kifejezetten a hagyományos oldal fali klímaberendezések hanem központi klímatizálást lehetővé tevő leginkább légcsatornás klímarendszerek.

Ha veszek egy teljesen új klímát akkor mi a legmegfelelőbb szabályzás amivel működtethetem azt?

Manapság minden légkondicionálóhoz tartozó távvezérlő tartalmazza mind azokat a funkciókat amik a kényelmes működtetéshez szükségesek. Ilyen például a hőfok beállítás ventilátor fokozat állításának lehetősége automatikus ki bekapcsolás. Heti programozással, amit a fűtési rendszerekhez használatos termosztátoknál megszokhattunk, csak a drágább minőségi berendezések rendelkeznek ezeknél ezt a lehetőséget külön kérni kell és akkor a szállító ilyen szabályzóval szállítja a készüléket.  

Honnan tudhatom azt, hogy az általam vásárolt klíma üzemeltetési költségei alacsonyak lesznek? 

Az Európai Unióban jelenleg érvénybe levő szabályozás szerint a légkondicionáló berendezéseket energia felhasználasuk szempontjából különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az energia besorolás A-G-ig betűvel jelzik, ahol az A-val jelölt a legjobb a G-vel jelölt pedig a legrosszabb energia felhasználást jelöli. Ezeket a jelöléseket megtalálhatja a készülék technikai táblázataiban. Ha nincsen megadva a besrolás egy berendezésnél, akkor ezt Ön is kiszámolhatja, úgyhogy a klímaberendezés által leadott hűtőteljesítményt elosztja a felvett elektromos teljesítménnyel. Az így kapott szám a berendezés hatékonyságát mutatja. Ezt a számot behelyettesíti  a mellékelt táblázatban és így megkapja, hogy a berendezése milyen energia besorolást kap az Európai Unióban. 

Honnan tudom azt, hogy a szakszerviz nem akar átverni és megfelelő összeget mondott nekem a készülékre és a szerelésre?

Leginkább onnan, hogy több árajánlatot is kér különböző cégektől, vagy esetleg utána érdeklődik, hogy cég másokkal szemben tisztességes árat adott és tisztességesen dolgozik. Ha veszek egy házat vagy lakást, honnan tudom azt, hogy bent lévő légkondicionáló berendezés megfelelően üzemel majd?
Kapcsolja be a berendezést figyelje, hogy esetleg valami nem szokványos zaj megzavarja-e az üzemelést, figyelje meg, hogy milyen hideg és milyen erős légáramlatot bocsát ki a készülék. Ne csak a beltéri egységet, hanem a kültéri egységet is vizsgálja meg üzem közben. Természetesen itt is mint egy használt autó vásárlásnál célszerű egy hozzá értővel is megvizsgáltatni a rendszert. Ez lehet, hogy pénzbe kerül, de még mindig kevesebbe mintha a vásárlás után derül ki néhány hiba.  

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan funkciója a berendezéseknek, mellyel az átmeneti és téli időszakokban fűteni tudjuk a helyiségeket. A hőszivattyú segítségével az átmeneti őszi kora tavaszi és téli időszakokban a kültérből összegyűjtőt hőt a belső terekben adjuk le. A rendszer a legjobban és leghatékonyabban akkor működik amikor a külső hőmérséklet 0°C felett van. Ez alatt az épület vagy helyiségnek csak mint kiegészítő fűtése alkalmazható. A hőszivattyús fűtéskor a rendszer nagyságától függően 20-40 % költséget is megtakaríthatunk a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben.  

Milyen százalékban fog megnövekedni az elektromos számlám ha veszek egy klíma- berendezést?

Ez attól függ, hogy milyen minőségű és energia fogyasztású berendezést vásárol, hány darabot és hogy mennyit fogja üzemeltetni. Továbbá nagyban függ attól, hogy az otthona milyen hőszigeteléssel van ellátva, valamint, hogy a rendszer üzemeltetése közben az ajtók és ablakok zárva lesznek-e vagy sem. Egy kisteljesítményű berendezés egy 20 m2-es szobában kb. annyival növeli a villany számlát mintha egy plusz hűtőgépet helyezne el az otthonában.   

Hogyan juthatok tiszta levegőhöz, hogyha bezárom az otthonomat és működtetem a klímaberendezést vagy kinyitom az ablakot és kintről friss levegőt eresztek a helyiségbe?  

Ez elsősorban az otthonát körülvevő külsőlevegő minőségétől függ és természetesen az Ön berendezésétől amit használ. A gyártók mindent megtesznek, hogy ellássák a háztartásokat olyan készülékekkel melyek a belső levegő tisztaságát nagyban javítják. A Légkondicionáló berendezések rendelkeznek légtisztító funkciókkal, de nem helyettesítenek olyan készülékeket, amelyek a légtisztításra lettek kifejlesztve. Ez éppen olyan, mint az a fényképező, amelyik képes videót rögzíteni, de még sem helyettesíthetjük vele a videó kamerát. Azonban a friss levegő igényt egyikkel sem oldjuk meg, szellőztetni vagy valamilyen légtechnikai rendszeren keresztül a helyiségbe friss levegőt jutatni időközönként minden képen kell. Ha a külső levegő minősége nem megfelelő mindenképpen légtisztító berendezést kell alkalmazni, az ilyen berendezések a levegőben lévő legkisebb szemmel egyáltalán nem látható szennyeződéseket is nagyon hatékonyan képesek kiszűrni.  

Kell-e az otthonomban párásító berendezést használnom?

Ez nagyban függ attól, hogy az Önt körülvevő klimatikus viszonyok milyenek és természetesen a saját szükségleteitől is függ. A levegő párásítása nagyon hasznos lehet sok otthonba. Elsősorban a hideg téli napokon amikor a levegő páratartalma alacsony. Ilyenkor számos kellemetlen tünet utal arra, hogy a levegő száraz, ilyen például a kiszárat száj, torok, de a parkettát vagy akár fa bútorokat festményeket is megviseli a száraz levegő, statikusan feltöltődött használati tárgyak is utalhatnak a száraz levegőre. A levegő páratartalma akár 7%-ra is letud zuhanni a belső terekben ez jóval alacsonyabb, mint a Sahara sivatag 25% értéke. Az ideális páratartalom a belső terekben 30 és 50 % közötti érték. A megfelelő komfort érzethez ezt is figyelnünk kell. 

Van-e annak valamilyen előnye, hogyha a klímát üzemeltetem?

Ha folyamatosasan üzemelteti a berendezést, akkor a berendezés a belső terek levegőjét megpróbálja a távvezérlőn beállított értéken tartani. A komfort érzete és a levegő minősége jobb lesz, mert a levegő folyamatosan a szűrőkön keresztül a helyiségben kering majd, így a szennyeződéseket kiszűri a levegőből. Folyamatos üzem esetén a belső tér komfortja állandósítható.

Van-e bármiféle kapcsolat a szobai klímaberendezésem, a  hűtőközegek és az Ózon réteg között?

Egy nemzetközi környezetvédelmi szerződés és  egy Európai Uniós szabályozás értelmében bizonyos hűtőközegeket a forgalomból ki kellett vonni. Az egyik ilyen gáz az R22 jelű hűtőközeg, amelyet 2003 előtt az összes szobai légkondicionáló berendezés tartalmazott. Ilyen hűtőközeget tartalmazó új berendezést már nem lehet üzembehelyezni a benne lévő gáz ózon réteg károsító hatása miatt. A régi berendezésekhez szerviz célokra a törvényben meghatározott időpontig az R22 jelű gázt még lehet használni. Az új berendezéseket olyan új gázokkal töltik fel amelyeknek nincsen az ózon rétegre káros hatásuk, ilyen például az R410a vagy az R407c jelű hűtőközeg.      

A készülékben lévő hűtőközeg veszélyes lehet, hogyha a légtérbe jut vagy ha belélegzem?

A hűtőközeg amit a szobai légkondicionálókban használunk nem mérgező és nem éghető. 
Nagyobb koncentráció belégzése esetén kardiológiai problémák léphetnek fel az emberi szervezetben. De ekkora koncentrációjú hűtőközeg jelenléte, amely ilyen károsodást okozhat az ilyen szobai rendszereknél lehetetlen, hogy kialakuljon. Mivel a gázok használatát Magyarországon jogosítványokhoz kötik a jogszabályok, ezért még autóklímák gázzal történő feltöltését sem szabd otthon végezni, ezeket is csak zöldkártyával rendelkező hűtőgép és klímaszerelő végezheti.  

Amikor kánikulai az időjárás célszerű-e a klímát üzemeltetnem amikor nem vagyok otthon, vagy kapcsoljam ki? 

Ha reggel elmegy otthonról és csak este tér haza, akkor nem gazdaságos folyamatosan üzemeltetnie a berendezést, azalatt az idő alatt, amíg nem tartózkodik otthon. Mielőtt elmegy otthonról a készülék szabályzóján be tudja állítani, hogy a készülék mikor kapcsoljon be újra, ezt állítsa be úgyhogy a haza érkezése előtt egy órával kapcsoljon be a berendezés. Így amikor megérkezik már egy klímatizált lakásba léphet be és az energiát és költséget takarított meg azzal, hogy a berendezést nem hagyta egész nap működni.

 

0